EKŞİ MAYALI ve ÇİĞDEMLİ EKMEK
Ekşi maya yaygın inanışa göre; Mısırlı bir fırıncının unutkanlığından hamurun bir parçasını yoğurmaması, sonra da bunu bir sonraki hamura ilave etmesiyle, tesadüfen gelişen bir yöntem. O kadar çok ekmek çeşidi var ki… Buğday Ekmeği, tahıl ekmeği, yulaf ekmeği, sarı buğday ekmeği, köy ekmeği, çavdar ekmeği, kepek ekmeği, standart beyaz (Türk) ekmeği, ay çekirdekli ekmek, ruşeyimli ekmek, haşhaşlı ekmek, zeytinli ekmek, cevizli ekmek, mısır ekmeği, tuzsuz ekmek, tandır ekmeği, francala ekmek, baget ekmek, lavaş ekmeği, susamlı ekmek…
Aslında değişmez ana malzeme olan un, su ve mayadan ufak nüans farklarıyla bu kadar farklı çeşit lezzet olması gerçekten çok şaşırtıcı.
Malzemeler:
360 ml su
1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
700 gr un
1,5 yemek kaşığı süt
2,5 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
35 gr ekşi maya
1 çay bardağı’na yakın çiğdem (ay çekirdeği)
Yapılışı:
Kullandığınız süt ve su ılık olmalı. Çiğdem dışındaki bütün malzemeyi güzelce yoğurun. Serin olmayan bir ortamda üzeri kapalı bir şekilde hacmi iki misli olana kadar mayalanması için bekletilen hamura çiğdemi çok fazla yoğurmadan, hamuru çok fazla rahatsız etmeden, katlayarak ekleyin.
Ekmek hamurunu tereyağıyla yağlanmış ekmek kalıbına koyduktan sonra bir süre daha bekletin. Üzerini su ile ıslatıp bıçakla istediğiniz şekilde kesikler atın, bolca çiğdem serpin hafifçe bastırın ki çiğdemler yapışabilsin. Tepsi mayası gelmesi, kabarması, için üzeri kapalı bir şekilde biraz bekletin.
180 derecede 30 dakika pişirin, ekmek fırından çıktığında oda sıcaklığına geldikten sonra üzeri kapalı olarak bekletin ve dilimleyin.
Pişirme derecesi ve süresi fırınınızın özelliklerine göre değişiklik gösterebilir.