ÇİLEK REÇELİ
Osmanlıda “Reçel”ler sarayda Helvahane’nin içinde Reçelhane’de neredeyse gece gündüz kaynatılırmış. Gülhane bahçesinde, sarayın Marmara denizine bakan yamaçlarında, yapılanlar; sadece padişah için ve sadece gül reçeliymiş…
Kanuni Sultan Süleyman’ın iki oğlu Beyazıt ve Cihangir’in sünnet düğünlerinde ve
kızı Mihrimah Sultan’ın evlilik töreninde çeşit çeşit reçel varmış. Şeker çok pahalı olduğu için dörtte bir oranında bal kullanılan reçellerin sunumu rengarenk kapak tutamakları farklı meyvelerden tasarlanmış reçelliklerde olurmuş.
Çok ünlü olan altın yaldızlı gümüş reçelliklerin yanında padişaha sunulan reçeller som altından kaselere konulurmuş.
Reçellerin sultanı “gül reçeli”nden sonra vazgeçilmeyen reçel “menekşe”ymiş. Çiçek reçelleri sarayda çok rağbet görürmüş; erguvan çiçeği reçeli, fulya reçeli…
Özel ziyafetlerde; kiraz, çilek, böğürtlen, ahududu, elma reçeli…
Gül’den sonra en çok tüketilen meyve reçeli “ağaç kavunu kabuğu reçeli”ymiş.
Patlıcan reçeli de sarayda sevilen sebze reçellerinden biriymiş.
Reçeller, Osmanlı’da şifa veren bir gıda olarak da değer görmüş. Zaten şeker Osmanlı’ya ilk geldiğinde önce eczacıların eline verilmiş. Reçelhane’de padişahın ilaçları yapılmış, yani reçelhaneler bir nevi eczane görevi görmüş. Reçellerin o dönemde meyvenin çiçeğinin yapısına göre sağlık açısından birçok faydası saptanmış.
Çilek, ilkbaharda cilt sağlığındaki rolünün yanında kendine has aroması ve muhteşem rengi sebebiyle bizim bayıldığımız bir reçel çeşidi olarak reçellerimizi sakladığımız dolabımızda yerini mutlaka alır.
Eğer çilek reçelini İzmir’deki evimizde yapıyorsak ilk tercihimiz çanakkale çileği, reçelimizi çileğiyle meşhur Bodrum Gümüşlükteki evimizde yapıyorsak tercihimiz Gümüşlük’ün uçsuz bucaksız çilek tarlalarından direkt üreticiden aldığımız bal gibi çilekler…
Malzemeler:
1 kg çanakkale çileği
Ya da 1 kg gümüşlük çileği
1 kg toz şeker
2-3 tane limon tuzu
Yapılışı:
Ayıklanıp güzelce yıkanmış çilekler 24 saat şekere yatırılır. Meyve öz suyunu bırakıp şekerle karışır. Elde edilen aromalı şurup süzülür ve 10 dakika ateşte koyulaştırılır. Çilekler ilave edilip 6-8 dakika daha pişirilir.
Bu esnada limon tuzu da eklenerek ilk sıcaklığı giden, mis gibi kokusu ve çok özel bir rengi olan, Çilek Reçeli’miz metal kapaklı kavanozunda soğumaya bırakılır..