ŞEFTALİ KONSERVESİ
Napolyon savaşlarında askerlerin özellikle de denizcilerin yiyeceklerini yanlarında götürmeleri ve uzun süre dayanmasını sağlamak gerekiyordu. Hükümet bilim adamlarına besinlerin niteliklerini ve tazeliklerini kaybetmeden saklanabilmelerini sağlayacak bir yöntem için ödül vaat etti.
Ödül Nicolas Appert’e verildi. Appert "Yiyecekleri bozan mayalar olduğuna göre bunlar kaynatmak yoluyla yok edilemez mi?" dedi ve yiyecekleri, sımsıkı kapatılmış kutularda bir kazanın içinde kaynatmaya başladı.
Bu işi Alman Kimyacı Justus Liebig ele aldı, dünyanın en ileri gelen kimyacılarından biri. Babası onu bir eczacının yanına çırak verdiğinde orada sevilmemiş Gay-Lussac laboratuvarına girince ilerlemenin yolunu bulmuş. Ette yalnız besleyici olan şeyleri saklayıp gerisini yok etme fikri bu genç kimyacının buluşudur. Böylece besinler gerçekten en küçük hacmine indirilmiş oluyordu. Appert'in eserini tamamlayan bu yöntem besinlerin saklanmasında gerçek bir devrim olmuştu..
Biz de günümüzün kimyacısı ve eczacısı olarak bu mucizevi saklama yöntemini neden evimizde denemeyelim ki dedik ve.....
Bodrum’dan Kos’a (İstanköy) feribotla geçtiğimizde, kısa ama her anını dolu
dolu yaşadığımız çok güzel ve özel günler geçirmiştik, kaldığımız otelde sabah kahvaltısında yediğimiz
“Konserve Şeftalili Swiss Roll” un tadı hala damağımızdayken evde şeftali konservesi yapalım ve biz de ev yapımı rulo pastamızda bu şeftalileri neden kullanmayalım ki dedik ve.....
Malzemeler:
10-11 adet şeftali (sarı yarma)
750 ml su
2/3 su bardağı toz şeker
3 adet 1 litrelik kavanoz
Yapılışı:
Orta yumuşaklıkta şeftalilerin kabuğu soyulur ve elma dilimi şeklinde doğranır. Kavanozlarla kapakları kaynar suya atılır ve çok az bir süre kaynatılır.
Yaptığımız konservenin sağlığımızı tehdit etmemesi açısından kullandığımız malzemelerimiz steril olmalı.
Kavanozlarımız ve kapakları çok dikkatlice sterilize edilmeli.. Konserve hazırlamak gerçekten çok ciddi bir iş, ortamın ve kullandığımız malzemelerin temizliği oldukça önemli. Kavanozlarımızın güzelce temizlenip kuru bir şekilde kullanıma hazırlanmasından sonra doğranan şeftaliler sıkı bir şekilde kavanozlara basılır.
Şeftaliyle doldurulan kavanozların dışına vurulur ki şeftaliler olabildiğince sıkı bir şekilde yerleşsin.
Hazırlanıp soğutulmuş olan şerbet şeftalilerin üzerine azar azar konur, yetmezse şekersiz su ilave edilebilir. Kavanozlarda su payı kalmasına dikkat edin. Bir bıçak yardımıyla kenardan içe çekin ki gazı çıksın.
Hafifçe bastırın, kavanozun üzerinde boşluk kalırsa su ile ekleme yapın. Kavanozun ağzını temizleyip kapağını sımsıkı kapatın.
Yüksek bir tencereye su doldurun. Ters çevrilen kavanozları tencereye tepe taklak yerleştirin ve ½ saat kaynatın.
Bu ½ saatlik süreç kaynama başladıktan sonraki ½ saatlik zaman dilimi..
Kaynatma süresi bitiminde ocağın altını kapatın ve soğumaya bırakın. 24 saat tepe taklak bir şekilde bekleyen kavanozları tekrar kapaklarının sıkılığını kontrol ederek ters çevirin. Konservelerinizi düzgün, serin karanlık ve kuru bir yerde saklamalısınız. 1 seneye kadar da kullanılmalı.