KAPYA BİBER SALÇASI
Evimizin mutfağında domatesle liderlik savaşındaki kırmızı biber.. (Big Brother of Peppers) Annemin mutfağa olan tutkusu tanınmadık bilinmedik tatların herkesin sofrasından önce bizim soframızda olmasına sebep olmuştur. Kapya biber de çevremizde daha kimse bilmez tanımazken bizim özgün ve özel lezzetimiz olmuştur.
Sadece yağda kızarttığımızda ya da közlendiğinde bile o kadar nefis lezzetli olur ki daha sofraya varmadan bir lokma bir lokma daha derken biberin tamamı bazlamanın içinde ayakta atıştırmalık olarak yenmiştir hep. Bu sebepten annem kızarttığı ya da közlediği biber miktarını iki misli tutar. Girdiği her yemeğe farklı bir karakter katan kırmızıbiberin de domates gibi uyum sağlamayacağı tarif olduğunu düşünmüyorum.
Doğudan Türkiye’ye girip Urfa’da duraklayan özellikle (isot) acı cinsinin o bölgede zirve yaptığı
“Capsicum Annuum” ilk önce o bölgede şimdi ise tatlı cinsiyle bütün bölgelerimizde (Antakya’da “Baş Biber” deniliyor) ünü çok yaygın herkesçe tanınan bir sebze oldu.
Kırmızıbiberin İtalya’dan yayılan daha önce sizinle paylaştığım reçeli gibi salçası da muhteşem oluyor, üstelik evde yapmak çok eğlenceli. İçine ne koyduğunuzdan emin olduğunuz malzemelerle yemek yapmanın zevki paha biçilemez…
Malzemeler:
2 kg kapya biber
1 tepeleme tatlı kaşığı deniz tuzu
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yapılışı:
Yıkanmış kapya biberlerin tohumları temizlenir. Tencereye üzerine çıkacak kadar su konur ve biberler haşlanır. Su kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika daha ateşte kalır. Bütün suyu süzülen biberler robotta çekilir.
Robotunuzun motoru kuvvetli değilse çekilen biberleri kevgirden geçirip öyle tencereye alın. Ben robottan geçirdikten sonra süzmedim gayet güzel bir sonuç elde ettim fakat bizim kullandığımız robot çok kuvvetli..
Tekrar derin bir tencereye alınan biber püresi sık sık karıştırılarak hatta sıçramasın diye sürekli karıştırılarak 30-35 dakika pişirilir.
Gerçekten çok fazla sıçrıyor, hem dibi tutmasın hem de etraf batmasın diye başından ayrılmamak gerekiyor. 2 kg biberden ½ kg salça oluyor. Koyulaşan salça ateşten alındıktan sonra tuzu atılır. Ege sızma zeytinyağı da eklenen salça güzelce karıştırılır, zeytinyağın o güzel kokusu… Cam metal kapaklı kavanoza doldurulup serin bir yerde, yemeklerinizdeki lezzet sırrınız olarak, kullanılmak üzere saklanır.