ÇİKOLATALI CHEESECAKE
İlk şeker rafinesi Araplar tarafından gerçekleştirilmiş. Çikolata yapımı ise 19 yy. başlarında Hollandalı Kimyacı C. Van Houten’in kakao çekirdeği yağını ince öğütülmüş rafine şeker ve kakao kitlesiyle karıştırması ve kalıplamasıyla başlamış. Daha sonra İsviçreli M. D. Peter süt tozu kullanarak sütlü çikolata yapmayı keşfetmiş. Bu konudaki bir diğer önemli gelişme fondan yapımının bulunması olmuş.
Aztek mitolojisine göre kakao ağacı, cennette yetişen “İyilik ve Kötülük Ağacı”nın yeryüzündeki temsilcisi..
Kakaonun ilk ekimini önce Mayalar sonra da Aztekler yapmış ve ona "Cacau" adını vermiş. "Xocoatl" denen koyu, acı ve baharatlı içeceğin içinde bulunan en önemli madde kakao..
Kristof Kolomb’un Amerika kıtasından Avrupa’ya dönerken kakao çekirdeklerini getirdiği söylenmekte. Kolomb’un arkadaşı kaşif Don Hernán Cortés, kakao çekirdeklerinin ticari değerini ilk fark eden kişi olmuş.
Aztek İmparatoru Cortés’e bu içeceği ikram etmiş. Cortés tadını beğenmemiş fakat ilgisini çeken Azteklerin bu içeceğe verdiği önem ve tüm ticaretlerinde altın veya para yerine kakao çekirdeği kullanmaları olmuş. Aztekler Cortes’i sürgün edilen tanrılarının tekrar dünyaya gelmiş hali olarak düşünüp onun yerine koymuşlar. Cortés yerli halkı katledip zenginliklerine el koymuş böylece kakao çekirdekleri İspanyaya getirilmiş. Cortés bu içeceğe şeker katarak lezzetini arttırmış.
O dönem İspanya’da çikolata tüketimi yalnızca aristokrasi ve kraliyet sarayına has bir ayrıcalıkmış.
19.yy’ın ortalarına kadar çikolata içecek olarak tüketilmiş. Presle "kurabiye" kalıpları haline getirilmiş çikolata tozu sıcak su ya da sütün içine batırılıp eritiliyormuş.
Katı haldeki çikolatanın ilk olarak kimin tarafından üretildiği tartışma konusu..
Malzemeler:
Tabanı İçin;
180-200 gr kakaolu petit beurre bisküvi
Eğer kakaosuz bisküvi kullanırsanız;
2,5 yemek kaşığı kakao
5 yemek kaşığı tereyağı
Dolgusu İçin;
600 gr labne peyniri
3 yemek kaşığı vanilya kokulu toz şeker
4 küçük boy yumurta
250 gr %45 kakaolu bitter çikolata
Üzeri İçin;
Damla çikolata
Yapılışı:
Tabanı için; bisküvi kırıntısı erimiş tereyağı ile karıştırılır ve 20 cm çapında kelepçeli kalıba incecik yerleştirilir. 100 derecede önceden ısıtılmamış fırında 15 dakika pişirilir.
Dolgusu için; bütün malzeme sırasıyla çırpma teli kullanılarak karıştırılır. En son erimiş çikolata konur ve yumurtalar dolgu malzemesine teker teker çırpılarak eklenir.
Pişirilen tabanın üstüne dolgusu konur, 160 derece fanlı fırında 45 dakika pişirilir. Bir gece buzdolabında bekletilir. Kalıptan çıkarılır, üzeri damla çikolatayla süslenir..
Çikolata krizinde yapılıp yenmesi şiddetle tavsiye edilir. Çünkü, kokusuyla bile insanı baştan çıkartan yoğun çikolata lezzeti bizi rahatlatıp gevşetiyor ve yoğun mutluluk veriyor.
Çikolatanın içindeki “Phenylethylamine”, yine içindeki “Endorfin” gibi bize mutluluk veriyor. Yani çikolata, yediğimizde aşık olduğumuz zamanlarda olduğu gibi hoş reaksiyonlar göstermemize sebep..
PS: Kullandığınız vanilya çubuklarını sakın atmayın, toz şeker kavanozunuzun içine daldırın böylelikle tariflerinizde kullanırken şekerin aroması lezzete lezzet katar.