top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge
Yazarın fotoğrafıNazlan Demir

SACHER TORTE

Avusturya Prensi Wenzel von Metternich’in verdiği bir davette doğmuş bu Viyana’dan Dünya’ya yayılan eşsiz tat..

Sacher Torte’nin en önemli özellikleri; en az iki hafta dayanması, bu sebepten bugün Dünya’nın neredeyse her yerinden orijinal pastayı internet üzerinden sipariş etmenin mümkün olması, ve pastanın bütün aşamalarının elle yapılıyor olması..

1832’de Avusturya Prensi mutfağında çalışanlardan, çok güzel ve değişik bir pasta yapmalarını istemiş.

Baş aşçının hasta olması, bu ziyafeti hazırlayanları tedirgin etmişken, bu istek karşısında ne yapacaklarını şaşırmalarına sebep olmuş. Mutfakta öğrenci olan genç aşçı adayı Franz Sacher, prensin misafirlerine öyle bir pasta hazırlamış ki bu pasta o gün misafirleri, o günden sonra da tüm Dünya’yı etkisi altına almış.

Genç Sacher, meşhur Demel Pastanesi’nde staj yapmakta olan oğlu Eduard Sacher’e pastanın orijinal reçetesini teslim etmiş. Eduard pastayı öncelikle orada satmaya başlamış.

1876 yılında ise Viyana’da kendi aile adını taşıyan Otel Sacher’i hizmete açınca Sacher Torte burada satılmaya başlamış.

“Demel” ile “Hotel Sacher” arasında pastanın isim hakkı için açılan davaları sonunda “Hotel Sacher” kazanmış.

Sonuç olarak “Demel” pastayı ancak Eduard- Sacher Torte veya Gerçek- Sacher Torte adıyla satabiliyor.

“Demel” in pastası üç kat kekin arasına sürülen iki kat marmeladıyla diğerinden ayrılıyor, Eduard’ın pastası ise sadece ortadan ikiye bölünüyor, arasına bir kez marmelat sürülüyor ve Belçika’da özel imal edilen çikolatalar kullanılıyor. Sacher Torte’nin gerçek tarifi gizli ancak 1980 yılında Franz Sacher’in bir kuzeni ile evli olan Carla Sacher’in, torununa pastanın orijinaline en yakın tarifi verdiği söylenmekte. Carla Sacher’in el yazısıyla verdiği tarifte bir miktar kakao kullanılıyor ama orijinal pastada kakao yok!

Malzemeler:

5 adet yumurta

60 gr toz şeker

90 gr tuzsuz tereyağı

90 gr bitter çikolata (%45 kakao)

50 gr pudra şekeri

60 gr un

Arası ve Üzeri İçin:

200 gr kayısı

3 yemek kaşığı pudra şekeri


Dekorasyon İçin:

100 gr toz şeker

60 ml su

80 gr bitter çikolata (%45 kakao)

Yapılışı:

Yumurta beyazları sarılarından ayrılıp ayrı kaplara konur. Benmaride eritilen çikolata ve tereyağı toz şekerle çırpılmış yumurta sarılarıyla karıştırılır. Bu aşamada un ve nişasta karışımı da yavaş yavaş eklenir.

Pudra şekeri ve vanilya eklenerek kabartılmış yumurta beyazları da söndürmeden dikkatli bir şekilde yavaş yavaş karıştırılarak yumurta sarılı karışıma konur.

Hazırlanan kek harcı tereyağı ile yağlanmış 20 cm çapında kelepçeli kalıba dökülür.

180 derecede 15 dakika pişirilir ve pişirme işlemine 40-50 dakika daha 150 derecede devam edilir. Oda sıcaklığında soğuyan kek tıraşlanır ve ikiye bölünür.


Arasına ve Üstüne Sürmek İçin;

Oldukça küçük doğranan kayısılar biraz ezerek pudra şekeriyle pişirilir. Kekin arası ve üzeri ılık kayısıyla sıvanır. Aslında bu aşamada ev yapımı az şekerli kayısı marmeladını süzmenizi öneririm süzerken de biraz ezin pastanın yüzeyinin pürüzlü olmaması için bu önemli. Daha büyük kayısı parçalı kısmı kekin arasında kullanılır. Vee buzdolabında üzeri kapalı olarak ½ - 1 saat bekletilir.

Dekorasyon İçin;

Toz şeker ve su ile şerbet hazırlanır. Kaynayan şerbet 5 dakika daha pişirilir. Soğuyan şerbetin üzerine benmaride eritilen çikolata konur ve pürüzsüz parlak homojen bir karışım elde edene kadar karıştırılır. Telin üzerine yerleştirilen kayısıyla sıvanmış kekin üzerine yavaşça dökülür. Telin altına bir tepsi koymanızı öneririm akan çikolatanın ziyan olmasını istemeyiz.

75 görüntüleme0 yorum
bottom of page