BODUR MANDALİN ve KUMKUAT REÇELİ
İri yeşil üzüme benzer turuncu bir meyve adı “Hunkat mı?”, “Kumkat mı?”, “Kamkat mı?” Doğu Asya ile Çin’de yaygın olan bu meyve Çin restoranlarında yemek sonrası tatlı niyetine yeniliyor.
Turunçgillerin küçük mücevheri “Kumkat”; bergamot gibi kokan yani neredeyse bütün narenciyeyi içinde barındıran minyatür bir meyve..
Yahudi Mandalinası olarak da bilinen, kokusu son derece yoğun ve uzun süre kaybolmayan, tadı ekşi-tatlı mandalinayı andıran bu meyveye Bodrum’da “Kumkat” ya da “Hunkat” deniyor.
Lezzeti muhteşem, kabuğunu ovuşturduktan sonra aromatik kabuğuyla yenilen bu meyvenin adı “Kamkat”; pastalarda, meyve suyu, marmelat ve reçellerde kullanılmasının yanında çiğ olarak da tüketiliyor.
Bahçemizdeki bodur mandalina ve kumkat ağaçlarımızın meyvelerinden yaptığımız reçelin eşi benzeri yok.. Böyle bir tat efsane! Reçel; hem aşina olduğumuz bir tat “Mandalina” hem de bizim için yeni, alışık olmadığımız bir tat “Kumkat” sayesinde korkunç güzel bir lezzette oluyor
Biz aslında bu kendine has aroması olan mandalina reçeli ve kumkat reçeliyle Kos (İstanköy) ve Sakız adasında geçirdiğimiz tatillerimizde tanıştık ve..
Neden bu iki lezzeti birleştirmeyelim dedik..
Malzemeler:
1 kg bodur mandalina ve kumkuat
1 kg toz şeker
1 su bardağı su
1 gr limon tuzu
Yapılışı:
Mandalinalar ortadan ikiye kesilir, çekirdekleri ayıklanır. Ortasından ikiye bölünen kumkuatların da bütün çekirdekleri ayıklanır.
Mandalina ve kumkuat üzerini geçecek kadar su doldurulmuş bir kapta bir gece üzeri kapalı olarak bekletilir. Suyu değiştirilir ve haşlanır. Haşlama işlemi birkaç kez tekrarlanır.
Bu aşamada tadına bakabilirsiniz, ama 2-3 kez tekrarlamanızı öneririm. Her seferinde haşlama suyunu süzüp taze suyla haşlamalısınız ki acısı güzel çıksın. Şeker miktarı arzuya göre 1-1 oranında ayarlanabilir. En son haşlama suyu da süzüldükten sonra toz şeker eklenip diğer reçeller gibi kaynatılır. Ateşten almaya yakın limon tuzu konur.