top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge
Yazarın fotoğrafıNazlan Demir

GRANYÖZ TAVA

Balık değil! lokum lokum… Öyle böyle değil o kadar lezzetli ki, aslında ben denizlerde mutlu mutlu gezen balıkların öldürülmesine karşı biri olarak yerken üzülmüyorum dersem yalan söylemiş olurum. Düşünmemeye çalışıyorum çünkü sağlığımız için maalesef yiyoruz..

Balıkçımızın önerisi üzerine tavasını yaptığımız Granyöz gerçekten müthiş oldu.

“Granyöz” olarak bilinen “Kaya Levreği”- Argyrosomus Regius’un, son yıllarda başta ülkemiz olmak üzere birçok ülkede üretimi çok yaygın beyaz etli, lezzetli ve ekonomik değeri oldukça yüksek bir balık..

“Granyöz”e azda olsa Marmara da çoklukla Akdeniz ve Karadeniz’de rastlanıyor. Kimi bölgelerde “Halili” olarak bilinen bu balık ağız içinin sarı olması ile tanınmakta ve bu nedenle “Sarıağız” olarak da adlandırılmakta. Genellikle derin sularda etçil olarak beslenen pullu bir balık. Üreme dönemi bahar ortalarından ağustos ayına kadar.. Boyu en fazla 230 cm ağırlığı da en fazla 103 kg olarak kayıtlara geçmiş. Ortalama boyu 150 cm civarı. Kabukluların çoğunun temel besin maddesi olduğu bu çevik avcı balıklar her daim hamsi ve sardalye sürülerinin peşinde. Kış aylarında derin ve kayalık bölgeleri tercih etmekte.

Minakop (kötek–karakulak) balığıyla karıştırılan “Granyöz” nasıl ayırt edilir?

Sarıağızın, isminden de anlaşıldığı üzere; küçük boy olanının ağzının içi turuncumsu, boyu büyüdükçe ağzının içinin rengi ise sarı.

Alt çenesi üst çenesinden daha uzun (levrekte olduğu gibi) bu yüzden ağzı yukarıya bakar.

En ayırt edici özellik ise minakop balığının solungaç kapaklarının uç kısmındaki (uzaktan bakıldığında “C” harfine benzeyen) siyah renk leke.

Malzemeler:

2 adet granyöz

2 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı mısır unu

½ tatlı kaşığı deniz tuzu


Kızartmak İçin;

Ayçiçeği yağı

Salatası İçin;

½ adet iceberg (atom marul)

1 yaprak marul

2 sap taze soğan

2 adet domates

Ya da 1 büyük adet domates

1 adet köylü biberi

Bebe turp

Hakiki sızma ege zeytinyağı

Deniz tuzu

Yapılışı:

Fileto yapılan balıklar tuz, un ve mısır unu karışımına bulanır. Kızgın yağda orta ateşte 5 dakika bir yüzü, 5 dakikada diğer yüzü olmak üzere 10 dakika kadar kızartılır.


Salatanın Yapılışı;

Biz balığın yanında mutlaka marul salatası hazırlarız. Salatada kullanılacak olan malzemenin güzelce yıkanmış olması çok önemli. Yıkandıktan ve kurutulduktan sonra salata malzemesi arzu edilen büyüklükte doğranır ve üzerine hakiki sızma ege zeytinyağı gezdirilir.

Taze hatta mümkünse sıcacık bir ekmekle birlikte balık ziyafetiniz tamamdır.

1.230 görüntüleme0 yorum
bottom of page