ELMALI PAY
“Elmalı pay kadar Amerikan” deyişi Amerika’ya özgü olan şeyler için söylense de aslında bu lezzetli tatlı Amerika’ya ait değil.. Her şeyden önce elmalar Amerikan değil!
Bugünkü bildiğimiz şekildeki elmanın atası Asya’da halen bulunabiliyor, aslında Kazakistan’dan Makedonya’ya gelmiş. Tarihinin, İsviçre ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde bulunan fosillerine bakılırsa, taş devrine dayandığı söylenebilir.
Elmayı İngilizlerle tanıştıranın Romalılar olduğu düşünülüyor, buradan da Amerikan kolonileri Yeni Dünya’ya ticaret yollarından yaymış. Fakat ilk ağaçlar çok fazla meyve vermemiş Avrupalı bal arılarından yoksun olmaları nedeniyle.. Ancak gemi yoluyla getirilen bal arıları sayesinde istenilen ürün alınabilmiş.
II. Dünya Savaşında Amerikan Askerlerinin sloganı “Anneniz ve Elmalı Pay için” olmuş. Elmayı, elma şarabı dışında gıda olarak daha fazla yemeye teşvik amaçlı “Her gün bir elma, doktoru uzak tutar” “Elmalı pay yiyen kalıcı olarak yenilgiye uğramaz” gibi sloganlar da çok popülermiş.
Sloganlarını bilemiyorum ama Elmalı Pay’ın kendisi bizim mutfağımızda oldukça popüler diyebilirim. Bir evi yuva yapan evin her yerini saran mis gibi tarçın ve elma kokusuyla “Elmalı Pay” değil de nedir sizce?
Malzemeler:
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı toz şeker
125 gr tereyağı
2 su bardağı un, 1 çimdik tuz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet limon kabuğu rendesi
Elmalı Harç İçin;
3 adet orta boy elma
6 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
3 adet limon tuzu
Ya da ½ limon suyu
½ su bardağı çekilmiş ceviz
1-2 yemek kaşığı mısır unu
Üzeri İçin; toz şeker, pudra şekeri, tarçın
Yapılışı:
Yoğurma kabına alınan kuru malzemenin tümüne tereyağı; karışım kum gibi olana, tereyağı bütün unu içine alana kadar yedirilir.
El sıcaklığıyla tereyağın fazla erimemesine dikkat edilir, yedirirken parmak uçlarının kullanılmasına özen gösterilir. Bir başka kapta yumurta, yoğurt ve limon kabuğu rendesi karıştırılır.
Kırıntı hamurunun ortasına havuz açılıp yoğurtlu yumurta karışımı dökülür. Nazikçe yoğrulur, fazla yoğrulursa hamur özelliğini yitirir. Bu aşamada çok dikkat edilmesi gerekiyor aksi takdirde hamur istenildiği gibi ağızda dağılmaz.
Hamurun yarısından bir miktar fazlası pay kalıbına yerleştirilir. Hamurun kalan kısmı buzdolabında bekletilir. Pay kalıbına ince bir şekilde yerleştirilen hamurun üzerine tahta bir çatalla delikler açılır ve 180 derecede 15 dakika ön pişirme yapılır.
Bu sırada elmalı iç dolgusunu hazırlamak için; elmalar küçük küçük doğrandıktan sonra limon suyuyla karıştırılır. Mısır unu dışındaki diğer bütün malzeme eklendikten sonra mikrodalga fırında 5 dakika pişirilir. Mikrodalga fırın yerine ocakta da hafif bir ön pişirme yapılabilir. Fırından çıkarılan pay tabanının üzerine mısır unu serpilir ve elmalı dolgu yayılır.
Buzdolabında bekletilen hamurla üzerine kafes yapılır. Kafesi, ister hamurdan elinizle fitiller yaparak isterseniz de merdaneyle açıp hamur keseceğiyle şeritler alarak, iç dolgunun üzerine yerleştirebilirsiniz. 180 derece fırında 30 dakika pişirilir. Arzuya göre fırından çıkar çıkmaz bir miktar toz şeker serpilir. Servis ederken pudra şekeri elenir.
PS: Payın üzerine elemek için kullanacağınız pudra şekerine çok az tarçın karıştırılabilir.