top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge
Yazarın fotoğrafıNazlan Demir

ARNAVUT ŞEKERPARESİ

Günümüzde daha Avrupai tatlıların popülerliği bir hayli artmış olsa da geleneksel tatlılarımızın yerini almaları, hem ihtişamda hem de lezzette yarışmaları, pek mümkün görünmüyor.

Müslümanlıkla birlikte, özellikle erkeklerin tatlı yemesini ayıplayan aslında eskiden tatlı sevmeyen Türkler; kısa sürede bal, pekmez ve şekerin karşı konulmaz cazibesine kapılmışlar. Zamanla tıpkı bugün olduğu gibi Osmanlıda da tatlısız bir sofra düşünülemez olmuş. Osmanlı Sarayında aynı zamanda eczane olan Helvahane’de helvacıbaşı padişah için kadayıf, saray halkı için ise zerde hazırlarmış. Bugünün aksine şeker yerine bal başroldeymiş. Mutfağın kalbi olan helvalardan en çok Zülbiye seviliyormuş. Ramazan ayının 15. gününde Baklava Alayları'nda helvalar ve baklavalar...

Geçmişten günümüze Ramazan Ayında tatlılar bir başka güzel geliyor insanın gözüne, özellikle de tam bir şekerpare canavarı olduğum için şekerpare’ye dayanamıyorum. Bu sebepten annemin şekerpare tarifi arşivi oldukça zengin…

Rumelilerin de en gözde tatlısı ”Şekerpare”.. Ailemizde de her yöreye ait şekerpareler yapılır. Ben sizinle bugün “Arnavut Şekerparesi”ni paylaşıyorum.

Malzemeler:

1 adet yumurta

2 adet yumurta sarısı

250 gr tereyağı, 125 gr margarin

1 tatlı kaşığı yoğurt

1 paket kabartma tozu (10 gr)

~600 gr un

15 adet fındık veya ceviz


Şerbeti İçin;

4 su bardağı toz şeker,

3 su bardağı su

3 adet limon tuzu


Şerbetin Yapılışı:

Bir tencereye tatlının şerbeti için eklenen toz şekerin üzerine su konur ve ara ara karıştırarak kaynatılır ateşten almaya yakın limon tuzu katılır, bir taşım daha kaynatılan şerbetin kıvamının kontrolü için bir damlasını tırnağınızın üzerine damlatın, dağılmıyorsa tamamdır.

Şekerpare’nin Yapılışı:

Tereyağı ve margarin eritilir. Rengi dönen ve ılınan yağ karışımına diğer malzemeler eklenir. Yoğrulduktan sonra düzgün bir şekilde yuvarlanan hamurların ortasına parmak

bastırılır, tepsiye dizilir ve kızgın fırına salınır.

Arzuya göre şekerparelerin üzeri fındık veya cevizle süslenir.

Bu ölçüden 15 tane şekerpare çıkıyor. 40 dakika 160 derecede pişen tatlı soğumaya bırakılır ve sıcak şerbetle buluşma gerçekleşene kadar bekletilir.

Eğer sabredebilirseniz tadına bakmak için ertesi günü beklemenizi öneririm, muhteşem oluyor.

774 görüntüleme0 yorum
bottom of page