top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge
Yazarın fotoğrafıNazlan Demir

KIYMALI PATATESLİ AÇMA BÖREK


Böreğin tarihini anlamak için taa Selçuklu Türklerinin Anadolu’yu Bizans İmparatorlu- ğundan alıp göçlerle bölgeyi Türkleştirdikleri dönemlere gitmek lazım.. Göçlerle gelen “Burga (burmak)” adındaki derin yağda kızartılan meyveli börek, Osmanlı İmparatorluğunun bölgeyi ele geçirmesiyle değişik şekiller ve tatlarla çeşitlilik gösteren ama temelde hamur ya da yufkanın içine farklı malzemelerin doldurulduğu “Börek” adıyla yüzyıllarca varlık göstermiş ve yayılmış. Arnavutluk ve Yunanistan’da oldukça fazla börek çeşidinin olması da bu sebepten..

İspanyol Yahudileri İstanbul’un fethinden sonraki dönemde Osmanlı İmparatorluğu’na sığındıklarında İspanyol mutfağını tabii ki “Empanada”yı da beraberlerinde getirmişler. Empanada ve Türk böreğini birleştirip “Boreka” olarak adlandırmışlar. Bugün İsrail’de de Falafel’den sonra en popüler atıştırmalık Boreka'ya, hemen hemen her köşe başında rastlamak mümkün. Genellikle yumurta, kahve veya ayranla servis ediliyor.

Bize göre ise “Börek” apayrı bir dünya… Ya börek olmasaydı, ne yapardık biz? Hele ki bizim memlekette “Yufkanın arasında olsun da ne olursa olsun siler süpürürüz derler” .. Sizce börek sevmeyen var mıdır acaba?.......

Daha önce Nenemin Ispanaklı Börek tarifini sizinle paylaşmıştım, annemin ananesinin nefis börekleri çok meşhurdur. O böreklerin inceliği, çıtırlığı ve lezzetine ulaşabilmek pek mümkün değildir. Nenemin bu börek tarifini de birebir uygulayıp tattığınızda “Böyle lezzet yok!” dediğinizi duyar gibiyim..


MALZEMELER:

Hamur İçin;

1 adet yumurta

600-650 gr un

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

1 su bardağı su

İçi İçin;

3 adet orta boy patates

200 gr kıyma

1 kahve fincanı zeytinyağı

1 adet kırmızı soğan

1-2 dal taze soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

1-2 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı toz şeker

½ çay kaşığı muskat

1-2 adet yeşil sivri biber

Arası İçin;

7-8 yemek kaşığı zeytinyağı (beze araları için)

200-250 gr (tereyağı + margarin)

Üstüne;

1 adet yumurta

1 kahve fincanı zeytinyağı


YAPILIŞI:

Tepsi katı yağ ile yağlanır. ½ kilo un yoğurma kabına konur. Hamuru için; gereken diğer bütün malzeme yoğurma kabındaki ortası havuz gibi açılmış unun üzerine eklendikten sonra geriye kalan un da, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yavaş yavaş eklenir.

Üzeri kapalı bir şekilde 15-20 dakika dinlendirilmeye bırakılır.

Yoğrulan hamur 12 bezeye ayrılır.

Her bir beze pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Bezeleri açmak için un kullanılır. Açılan hamurların arası zeytinyağı ile yağlanarak üçerli 4 grup elde edilir. Bu grupların en üst ve en altı yağlanmaz. Yufkaları açarken de un kullanılır.

İncecik 4 adet yufka açılır. Yufkalar ortadan kesilerek tepsiye yerleştirilir.

2 yufka araları eritilmiş tereyağı ve margarin karışımıyla yağlanarak tepsiye döşenir.

İçi için; Patatesler yıkanır, soyulur, doğranır ve haşlanır. Kıyma kavrulduktan sonra iç harca karıştırılmak üzere bir kenarda bekletilir. Ayrı bir tavada doğranmış soğan zeytinyağında hafif kavrulur. Domates salçası, tuzu biberi, acı veya tatlı sivri biber ve baharatları eklendikten sonra haşlanmış, suyu süzülmüş ve küçük küçük doğranmış patatesle beraber biraz pişirilir. Hazırlanan patatesli iç harç kavrulmuş olan kıymayla karıştırılır. Soğuması için bekletilir.

İç harç tepsiye döşenen 2 yufkanın üzerine yayılır.

Kalan 2 yufkada aynı şekilde tepsiye yerleştirilir. Üzerine yağ ve yumurta karışımı sürülür. 160 derece fırında alt üst 50 ′ (dakika) pişer. Fırınınıza göre pişirme derecesi ve süresi farklılık gösterebilir.

68 görüntüleme0 yorum
bottom of page