KAVUN REÇELİ
Yaz aylarının sembolü; su, lif ve şeker zengini tam bir enerji kaynağı kavun hem çiğ hem de pişmiş haliyle kendine özgü kokusuyla aynı zamanda da ferahlatıcı tadıyla lezzetin adresi…
Oldukça yüksek oranda demir barındırdığı için anemi düşmanı “Kavun”un tansiyonu kontrol altında tutmak için ve kanı sulandırmak için sadece yarısı bile yeterli!
İçerdiği yüksek oranda mineral tuzların; demir (Fe), fosfor (P), sodyum (Na), kalsiyum (Ca) ve potasyum (K)…, kavunun değerine değer kattığı tartışılmaz.
Yüz maskesi malzemesi olarak mis gibi kokusuyla cilt için gerçekten çok faydalı. Yüz maskesi malzemesi olarak mis gibi kokusuyla cilt için gerçekten çok faydalı.
Şeker oranının doğru miktarda olması doğru zamanda hasadıyla mümkün.. Olur, da şeker oranı düşük bir kavuna denk gelirseniz çözümü “Kavun Reçeli”..
Malzemeler:
1 adet kavun (sadece sert kısımları)
2-2,5 su bardağı toz şeker
1 paket karbonat =(1 tatlı kaşığı), 1 litre su
Yapılışı:
Kesilen küçük bir kavunun dilimlerinin kabukları incecik soyulur, etli kalmasına dikkat edilir. Kelek olan kısımları arzu ettiğiniz şekilde doğranır ve karbonatlı suda aşağı yukarı
6 saat bekletilir. Yeterince bekleyen kavun dilimleri yıkandıktan sonra sıcak suya atılır, ½ saat kaynatılır. Suyun 1 su bardağına yakın miktarı bırakılıp geriye kalanı süzülür. Toz şeker eklendikten sonra kısık ateşte pişirilir.
Ateşten almadan 2-3 dakika önce birkaç damla limon suyu damlatılır. Hemen hemen ½ saatlik pişme süresi müthiş kıvamda bir reçel için yeterli.. Köpükler kaybolup, baloncuklar çıkıp, kavun dilimleri cam gibi şeffaflaştığında tamamdır. Soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza edilir. Minik sandviç ekmekleri ve süzme peynirle müthiş olur.
PS: Kesilen kavunun kelek kısımları reçel için ayrılırken, ballı kısımları da afiyetle yenir.