top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge
Yazarın fotoğrafıNazlan Demir

PATLICANLI YUMURTA


Dünya patlıcan üretiminde ilk üç sırayı Çin, Hindistan ve Türkiye almaktalar. 9 kilo patlıcanda, bir dal sigaradaki nikotin,

1 gr patlıcanda 100 ng nikotin var. Patlıcan, içerdiği yüksek lif sayesinde bağırsak sistemine yardımcı olur ve bağırsak kanserine karşı korur, damarları yüksek kolesterolün yarattığı kötü etkilerden korur.

Yapısındaki nikotini kendini zararlılara karşı savunmak için üretir.

Ancak patlıcanın içerdiği nikotin miktarı, insan vücudu için zararlı olabilecek miktarda değil.

Osmanlıda patlıcan ve yumurtanın hep ayrı bir yeri olmuş. Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı Topkapı Sarayı’nın Saray Mutfağı çok büyükmüş. Saray’da mutfak o kadar önemli bir yere sahipmiş ki 8 ayrı bölümden oluşuyormuş. Padişah için kuşhane mutfağında yemek pişirilirmiş; haremine, vezirlere, harem ağlarına, divan vezirlerine hep ayrı aşçılar ayrı mutfaklarda yemek pişirirmiş.

Fatih Sultan Mehmet en çok karides, tavuk ve balık ​severmiş. Ona yapılan yemeklerde ise en çok yumurta kullanılırmış. II. Abdülhamit’in en sevdiği yemek ise soğanlı yumurta imiş, hatta bu yemeği kim daha iyi yaparsa ödüllendirilmiş.

Yemeğin pişme süresi tam 3,5 saat sürermiş. Saray mutfağında en popüler sebze ise patlıcanmış. Hatta patlıcan özel olarak Çin’den getirtiliyormuş. "Patlıcanlı Yumurta"ya patlıcan köz olarak, soğan piyaz şeklinde ve çam fıstığı konurmuş.

Bizim evde de patlıcan o kadar çok sevilir ki bütün yaz patlıcanın her çeşit yemeği yapılır..

En çok ta Nenemin Patlıcanlı Böreği bizim için vazgeçilmez. Börek için vaktimiz olmadığında “Patlıcanlı Yumurta'yı pita ekmeğiyle veya bazlama ile yemeye de bayılıyoruz..

Malzemeler:

2 adet kemer patlıcanı

1 çay bardağına yakın su

4-5 adet yumurta

Karabiber, tuz

2 adet kuru acı biber

½ çay bardağına yakın zeytinyağı


Arzuya göre 1 adet kapya biber,

1 yemek kaşığı çam fıstığı,

1 yemek kaşığı kuru üzüm


Servisi İçin; Pratik Biber Turşusu


Yapılışı:

Alaca soyulan patlıcanlar küp küp doğranır. Tohumları ayıklanmış ve doğranmış kapya biber kavrulur, ardından tavaya katılan patlıcanlar ve çam fıstığı sotelenir. 1 çay bardağına yakın su konur. Kuru üzüm, karabiber ve tuz ilave edilir.

Küçük boy ise 5, büyük boy ise 4 adet yumurta karıştırarak konur. Bazlamanın içinde yenirse de börek gibi olur. Eğer çam fıstığı ve kuru üzümlü (Osmanlı Usulü) yapmayı tercih ederseniz patlıcanlara eklenen bu iki malzeme lezzeti taa Osmanlı zamanına götüren bir zaman makinesine dönüşüyor adeta...

147 görüntüleme0 yorum
bottom of page