top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge
Yazarın fotoğrafıNazlan Demir

BİBERLİ EKMEK


Antakya lezzetlerinden olan “Biberli (Katıklı) Ekmek” kahvaltıda bile severek tüketilir. Bol baharatlı, salçalı, biberli, soğanlı, bazı yörelerde yöresel peynirlerin de katıldığı kokusu ağız sulandıran bu lezzetin Antakya’da iç malzemesini evin annesi hazırlar, evin çocuğu fırına götürür ve fırıncı hazırlayıp pişirir..

5000 yıllık büyük bir geçmişe sahip olan tandır kültürünün bilinen tarihi taaa Selçuklulara kadar dayanmakta. Tandır kültürünün Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde de var olduğu ve günümüzde de kırsal Anadolu’nun bir çok yerinde kullanılan insanlığın geleneksel mirasının önemli parçası olduğu inkar edilemez bir gerçektir..

Tandır “Tennur” sözlükte kapalı bir ocak, bir fırın anlamında.. Dilimizde “Tennur”, tandır demek iken, Osmanlıcada “Tennur” fırın demek.. Orta Asya, Anadolu, Pakistan, Hindistan, İran ve Arap ülkelerinde kullanılan tandır, genellikle ekmek pişirme ve ısınma işleviyle kullanılmakta. Hatay’da “Taş Fırın” ve “Tandır” geleneği hala devam etmekte ve hemen hemen her mahallede halen her ikisini de görmek mümkün. Tandırın içinde kızgın közler varken duvarına yapıştırılan hamur ile yapılan ekmeğe “Tandır Ekmeği” denir. Hatay yöresinde bu ekmeğin üstüne yörede “katık” olarak adlandırılan ve içinde salça, çökelek ve bazı baharatların olduğu karışım konularak yapılan ekmeğe ise “Biberli (katıklı) Ekmek” denir. İster Biberli Ekmek olarak adlandırın, ister Katıklı Ekmek, Antakya mutfağının bu eşsiz lezzetini mutlaka tatmalısınız.

Ben de Antakya’ya gidip orijinal lezzeti tatma şansı olmamış olanlar için evimiz şartlarında denediğim biberli ekmek tarifimi sizinle paylaşıyorum.

Malzemeler:

Hamuru İçin;

550gr un

1 yemek kaşığı süttozu

2 tatlı kaşığı toz şeker

1,5 tatlı kaşığı tuz

1 su bardağı ılık su

1 paket kuru maya

1 yemek kaşığı toz şeker (maya için)

½ su bardağı ayçiçeği yağı

Üzeri İçin;

1 büyük kırmızı soğan (piyazlık)

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı acı biber salçası

Salça için azıcık su

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı karabiber

Bir tutam ince kıyılmış taze nane

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Arzuya göre peynir, domates

Üzeri İçin; susam

Yapılışı:

İlk olarak mayalı hamur hazırlığı ile işe başlamak hamura mayalanma süresi tanımak adına önemli.. Bir su bardağı ılık su ve 1 yemek kaşığı toz şekerle birlikte çözdürülen maya kabarana kadar bir kenarda bekletilir. Hamur için gereken tüm malzeme karıştırma kabına eklenir ve homojen olana kadar yoğrulur. Üzeri kapalı bir şekilde hacmi iki kat olana kadar ılık bir ortamda bekletilir.

Bu esnada iç malzeme hazırlığına başlanır. Piyazlık doğranmış soğan bir yemek kaşığı zeytinyağı ile kavrulur. Salçalar ve su eklenir hafif ateşte çevrilir. Ocaktan alınır, baharatlar ve ince kıyılmış taze nane eklenir. Ve soğumaya bırakılır.

Mayalanan hamur 12 bezeye ayrılır, bezeler açılır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsine yerleştirilir. Her birinin üzerine bir tepeleme tatlı kaşığı iç malzeme konur ve el ile bezelerin üzerine yayılır. En son susam serpilir ve 180°C fırında 20 dakika pişirilir.


PS: Peynirli hazırlamak isterseniz iç malzemeye arzu edilen miktarda peynir ve domates eklenebilir.

80 görüntüleme0 yorum

Comentarios


bottom of page