ELMALI POĞAÇA
Adem’in elmasından Newton’un elmasına kadar dünya tarihini etkileyen başka bir meyve olmamıştır.
Elmanın yolculuğu büyük ihtimalle İpek Yolu’ndan geçen gezginlerin bu meyvelerin en büyük ve lezzetli olanlarını batıya doğru yolculuklarında yanlarına almalarıyla başlar.
İncil, cennet bahçesinin ortasındaki ağacın meyvesinin adını asla vermez. Ancak en azından Ortaçağ’dan beri kuzey Avrupalılar yasak meyvenin elma olduğunu varsaymış.
Elmanın neredeyse hayatın merkezine yerleşmesinin birçok sebebi var.
Cennetten kovulma mitosunda en önemli sembollerden birisini “yasak meyve” oluşturmakta. Bu mitosla ilişkili olarak elma pek çok kültürde cinsellik simgesi olarak benimsenmiş. Hıristiyan dünyasında elma, anne karnındaki bakireyi simgeler.
Türk kültüründe elma, soy sembolüdür. Düğünlerde, düğün bayrağının tepesine elma saplanır. Böylece soyun devamı dileği tanrıya ulaştırılır, yine damadın gelinin önüne elma atması aynı anlama gelir. Kırmızı Elma.. Türklerin, tek bayrak altında toplandığı devletin simgesidir.
Elmanın çekirdeklerini şekerli ve besleyici etli kısmın içine gömmesi ve çekirdeklerinde zehir geliştirmeleri sadece etli kısmın tüketilmesini garantiye almak içindir; çünkü, her bir çekirdek tamamen yeni ve farklı bir elma ağacının genetik talimatını içerir.
Elmayı Kazak ormanlarından çıkartıp Avrupa’yı bir baştan öbür başa geçirten, Kuzey Amerika kıyılarına getiren içerdiği şekerdir.
Şekerin kullanıldığı alanların başında alkol gelir. En kuvvetli içki en tatlı meyveden çıkar. Üzümlerin yetişmediği kuzeyde, bu meyve genellikle elma olmuş. Amerika’daki her çiftlik evinin, her yıl resmen binlerce galon elma şarabı üretilen bir meyve bahçesi varmış. Kırsal alanlarda elma şarabı yalnızca şarap ve biranın değil, çay, kahve, meyve suyu ve hatta suyun yerini almış. Daha sağlıklı bir içecek olduğu düşünülürmüş ki salisilik asit, elmalar da dâhil çeşitli meyvelerde ve bitkilerde doğal olarak var.
Cornell Üniversitesi araştırmacıları elmanın meme kanseri riskini azaltmada rolü olabileceğini kanıtlamış. Elma ve elma suyunun, Massachusetts Üniversitesi araştırmacılarına göre, beyin işlevlerini, özellikle de bellekle ilgili olanlarını aydınlattığı bilimsel bir gerçek..
Hem lezzetli hem faydalı, hem tatlısı hem tuzlusu inanılmaz güzel sonuç veren bu meyve tabii ki bizim mutfağımızın da vazgeçilmezi..
Malzemeler:
150 gr margarin
½ su bardağı fındık yağı
1 adet yumurta
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3,5-4 su bardağı un
Elmalı İç Harç İçin;
3 adet elma
6 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı ceviz
1 tatlı kaşığı limon
1 paket vanilya
Üzeri İçin; Pudra şekeri
Yapılışı:
İlk olarak küçük doğranmış elmalar şekerle pişirilir. Diğer malzemeleri de eklenen iç harç bir kenarda soğumaya bırakılır.
Yumuşak margarin, fındık yağı ve pudra şekeri hamur kabında karıştırıldıktan sonra kuru malzemesi de katılır ve iyice yoğrulur. 12 eşit parçaya bölünen hamur bezeleri merdaneyle açılıp her biri iç harçla doldurulur. Çatal yardımıyla mühürlenir ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 180 derece fırında 25 dakika pişirilir. Fırından çıktığı ve ilk sıcaklığı gittiğinde pudra şekerine bulanır.
Kommentare